Jeugd foreldag 2015

Het is zondag 11 november, 10 jeugdleden, het bestuur en een paar vrijwilligers trotseerde de eerste koude ochtend van het jaar om in Loenhout een heerlijk maaltje forel bij elkaar te vangen. Dit doen we alweer heel wat jaartjes en sommige jeugdleden gaan dan ook al een aantal jaren op rij mee om te genieten van deze leuke visserij. In het verleden visten we vooral met wormen en meelwormen, later kwam daar de wel bekende Powerbait bij. Dit deegje is speciaal ontwikkeld voor de forel visserij, ze zijn er gek op. Dit jaar zijn we overgestapt op het vissen met enkel PowerBait. Er is een groot verschil tussen het vissen met deeg of het vissen met wormen: wie deeg aan zijn haak zet moet zorgen dat het constant in beweging is. Langzaam inhalen tot je bij de kant bent en weer uitwerpen, zo ga je de gehele dag te werk. Wie dit doet vangt meer vis dan wie minder actief vist!

Gelukkig hadden een paar vissers dit goed begrepen, zij vingen dan ook behoorlijk wat forellen. Na een koude start kwam gelukkig de zon boven de haag uit, iedereen kon dit wel waarderen. Wie aan de overkant zat te vissen had nog wel last van de koude wind, die is jammer genoeg de gehele dag gebleven.

De frietjes zorgden voor een warme oppepper. Gelukkig werd de vis in twee fasen uitgezet zodat we ook na de middag nog goed konden vangen. Zo bleven we allemaal lekker scherp.

Zoals gezegd hadden de actieve vissers de meeste vissen, er was zelfs iemand met zes forellen! Een paar met vijf forellen en gelukkig is niemand op de nul blijven steken! Na het optuigen van de hengels en het in orde brengen van alle andere materialen gooiden ook de begeleiders een hengeltje uit, ook zij wilden wat vis vangen. Er moet wel gezegd worden dat, hoe zij ook hun best hebben gedaan, de jeugd toch wel meer aanbeten wisten uit te lokken. Af en toe brak er wel een lijntje of schoot er een vis los, maar met bijna 50 vissen mogen we niet mopperen.

Onze dank gaat uit naar alle enthousiaste deelnemers, het bestuur en onze vrijwilligers! Hopelijk zien we jullie volgend jaar allemaal weer.

De jeugd- & activiteitencommissie. 

Geepvissen 2015

Het geepvissen is weer geweest, Wederom was er een hoge opkomst van jeugd, maar helaas vielen de vangsten deze keer erg tegen desondanks was het een geslaagde gezellige dag met veel zon.

Jeugd foreldag 2014

Op zondag 12 oktober was het dan zover. Vandaag gaan we forellen vangen. Waar? In Loenhout, net over de grens in België. 11 jeugdige deelnemers stonden om 9.15 uur klaar om te vertrekken, mooi op tijd dus. Het was niet alleen droog, maar ook nog een heel lekker zonnetje de gehele dag!

Nadat alle deelnemers in de auto zaten konden we op weg naar de visvijvers van den Heibaard.

De forellen zaten verdeeld over de gehele vijver en hoefden we de jeugd niet te wisselen van stekken. Alle deelnemers stonden regelmatig met kromme hengels en volle netten. Niet alleen de kinderen, maar ook de begeleiders genoten zichtbaar. Dit jaar besloten we om geen 40 forellen in een keer op de vijver te laten zetten, maar 20 voor de middag en 20 na de lunch, dat werkte prima! Iedereen ving vis, de meeste zijn al vaker mee gegaan, zij hadden voorgaande jaren goed opgelet hoe je een forel moest vangen, dat was duidelijk! We zijn dan ook erg trots op ze, daar doen we het namelijk allemaal voor, zelfstandig leren vissen.

Aan het einde van de dag kregen alle deelnemers 5 forellen mee naar huis, die gaan smaken hoor.

Alle deelnemers hartelijk dank voor jullie deelname en hopelijk zien we jullie volgend jaar weer terug. Ook al onze vrijwilligers willen we bedanken voor het bij staan van onze jeugd, zonder hen is zo’n dag erg moeilijk te organiseren.

De jeugdcommissie & het bestuur.  

Jeugddag 2014

Jeugddag / jeugdkampioenschap / open kampioenschap (14-06-2014)

De jaarlijkse jeugddag van HSV Alfheim werd gehouden op zaterdag 14 juni jl. Daar gaat wel wat aan vooraf. In mei werd er op de Willibrordus school te Alphen en op de De Vonder in Riel een visles gegeven in de klas. Daar werd onder andere uitleg gegeven over de soorten vis en hun leefmilieu. En hoe je met gevangen vis moet omgaan. De groepen 8 van de Willibrordus gingen nog dezelfde middag naar de visvijver om een hengel uit te werpen. Helaas de eerste groep ving helemaal niets en bij de tweede werden 2 baarsjes gevangen. Jammer, maar je gaat vissen , maar je weet nooit of de vangst goed is.

Hierna konden de leerlingen van groep 8 zich inschrijven voor een vervolgles, die dan gegeven zou worden op onze jeugddag,

Hiervoor kwamen ze bijeen op zaterdag 14 juni in CC. Den Heuvel in Alphen. Daar werden ze in twee groepen ingedeeld . De eerste groep ging een tuigje maken,. Eerst werd de dobber op de lijn geplaatst en daarna kwam het moeilijkste de haak bevestigen. Maar met hulp van de vrijwilligers lukte dat toch wel. Daarna de loodjes bevestigen en controleren of de dobber goed staat in een groot lang glas met water.

De andere groep leerde ondertussen hoe je voer zelf kunt mengen, Met een maatschepje werden de hoeveelheid mais- , noten- , brood- en koekjesmeel in een emmer gedaan. Dat moest men flink door elkaar mengen. Bij iedereen werd er dan nog wat zoetstof aan toegevoegd. Dit mengsel werd in een plastic buil gedaan, want dat kon ’s middags gebruikt worden om te voeren. Tussendoor werd er geoefend om het voer op de juiste plaats te krijgen. Hiervoor probeerde de kinderen om een bal in een emmer te gooien, terwijl een ander probeerde een dobber met een loodje op een blad papier te deponeren.

Jeugdforeldag 2013

Op zondag 14 oktober was het dan zover. Vandaag gaan we forellen vangen. Waar? In Loenhout, net over de grens in België. Maar liefst 14 jeugdige deelnemers stonden om 9.15 uur klaar om te vertrekken, mooi op tijd dus. Het was niet alleen droog, maar ook nog een heel lekker zonnetje de gehele dag!

Nadat alle deelnemers in de auto zaten konden we op weg naar de visvijvers van den Heibaard. Daar aangekomen kon er nog maar moeilijk gewacht worden, maar eerst moest al het hengelmateriaal nog uit de bus gehaald worden. Ook moesten de hengels nog in orde gemaakt worden en het aas verdeeld.

Anders dan vorig jaar zaten de forellen nu verdeeld over de gehele vijver en hoefden we de jeugd niet te wisselen van stekken. Alle deelnemers stonden regelmatig met kromme hengels en volle netten. Niet alleen de kinderen, maar ook de begeleiders genoten zichtbaar. De koelbox raakte snel aardig vol en na een vlugge telling van de buit besloten we om er na de middag nog wat extra vissen op uit te laten zetten. Dus na de frietjes, snacks en drinken kwam daar de forellenboer met een bak vol vis. Weer 25 vissen die gevangen moesten worden. Als het net zo goed zou gaan dan vanmorgen, geen enkel probleem, maar dat was niet zo. Waar waren die forellen toch gebleven. Ze bleken dus in groepjes rond te zwemmen en wilde even niet bijten. Een uurtje later ging het dan toch weer los en werden zo goed als alle forellen weer gevangen. Dan werd het stilletjes aan helaas weer tijd om op te ruimen. De visdag zat er weer op! Terug in Alphen werden de vissen verdeeld en ging iedereen toch met 3 of 4 forellen naar huis, die zullen smaken!